فناوری بلاک چین چیست؟

- تکنولوژی بلاک چین به زبان ساده
- تکنولوژی بلاک چین چگونه کار میکند؟
- چگونه این عملیات با یک بانک متفاوت است؟
- بخشی از کاربردهای فناوری بلاک چین
- چرا تکنولوژی بلاک چین برای بانکها جذاب است؟
- آیندهی تکنولوژی بلاک چین
تکنولوژی بلاک چین به زبان ساده
اگر بخواهم تکنولوژی بلاک چین را به زبانی ساده تعریف کنم بهتر است با یک مثال ساده شروع کنم. وقتی شما پولی را در یک بانک سپردهگذاری میکنید، آنها اطلاعاتی را در مورد سپرده شما و حساب شما در یک پایگاه داده بزرگ ذخیره میکنند. بیت کوین هم کار مشابهی را برای حفظ اطلاعات حسابهای کاربران انجام میدهد، اما برخلاف یک بانک، در بیت کوین با توجه به ماهیتی که دارد نمیتوان به یک قدرت مرکزی که پایگاه داده را برای کاربران مدیریت و ذخیره کند، اعتماد کرد.
بیت کوین این مشکلات را با تقسیم کردن پایگاه داده به مجموعههای کوچکی که «بلاکها» نامیده میشوند حل کرده است. هر بلاک یک جور برچسب (Label) است که آن را به بلاک قبلی پیوند میدهد به ترتیبی که هر کسی میتواند تمام پایگاه داده را که از این قسمتهای مجزا تشکیل شده گردآوری کند؛ به عبارتی هر کسی که از بیت کوین استفاده میکند، یک نسخه از کل پایگاه داده را که زنجیره بلوک نامیده میشود ذخیره میکند و این مجموعههای بسیار کوچک را بین هم ردوبدل میکنند. زنجیره بلوکی میان تمام کاربران بیت کوین به اشتراک گذاشته شده است و برای بررسی مقادیر آدرسهای بیت کوین و جلوگیری از پرداخت دوگانه و سایر خرابکاریها است.
تکنولوژی بلاک چین چگونه کار میکند؟
چگونگی کارکرد تکنولوژی بلاک چین.
هر تراکنش یک کد هش (Hash) 64کاراکتری تولید میکند. این کد با کد هش قبلی ترکیب میشود تا یک بلاک جدید ایجاد کند. هر بلاک با استفاده از بلاکهای جدید، یک ترتیب خطی، زمانی و رشته کاراکترهای یکبارمصرف تولید میشود. به همین دلیل دستکاری و ایجاد اطلاعات نادرست و غیرقابل ردیابی، تقریباً غیرممکن است.
در حال حاضر سامانههای اداری و بانکها در معرض جرائم سایبری قرار دارند؛ اما بلاک چین میتواند جلوی همهی آنها را بگیرد. بلاک چین میتواند با استفاده از جایگزین کردن پردازشهای موجود پیچیده، تمام تراکنشهای انجام شده را ضبط و نگهداری کند.
دیو ریسیزین (Dave Hryciszyn) مدیر بخش فناوری و راهبردهای شرکت انگلیسی هدلاندن (HeadLondon) میگوید: «بلاک چین پایگاه دادهای است که محیط امن یکپارچهای را در محیطهای ناامن ایجاد میکند. به این معنا که تمام اطلاعات معاملات انجام شده در هر صنعتی را ذخیره میکند. میتوان از این فناوری در زمینههای مالی، حسابرسی، پزشکی و صنعتی نیز استفاده کرد.»
چگونه این عملیات با یک بانک متفاوت است؟
نبوغ این پایگاه داده این است که نیازی به هیچ بانک یا شرکت مرکزی ندارد و شما مجبور نیستید به هیچ موسسه مالی اعتماد کنید. نیازی به هیچ واسطهای نیست.
اگر بخواهیم بیشتر توضیح دهیم، این پایگاه داده متعلق به هیچ فرد یا سازمانی نیست. این اطلاعات متعلق به همه افرادی است که یک کپی از آن اطلاعات را دارند. اما این بدان معنا نیست که هر یک از افرادی که دارای کپی هستند، کنترل دارند.
علاوه بر این، ما این پایگاه داده را «تغییرناپذیر» مینامیم یا بهطور عام آن را غیرقابل برگشت میدانیم. هر رکوردی که ساخته شده است تا زمانی که اینترنت هست، بهطور دائم وجود خواهد داشت. حال اگر نفر دوم بخواهد پول نفر اول را پس بدهد، این یک رکورد جدید است.
به خاطر تصمیمات مربوط به طراحی فناوری، دست بردن در رکوردهای این پایگاه داده غیرممکن است. اگر شخصی که یک یا چند نسخه از این اطلاعات را در رایانههای خود داشته باشد و سعی کند بهطور غیرقانونی آن را تغییر دهد، آن تغییرات توسط بسیاری از رایانههای دیگر در روند تأیید این تغییرات، رد میشود و دادهها با هم تطابق نخواهند داشت.
بخشی از کاربردهای فناوری بلاک چین
فناوری بلاک چین، کاربردهای زیادی دارد. یکی از کاربردهای آن ایجاد زیرساختهای ارزهای رمز پایه است و فناوری بلاک چین یکی از زیرساختهای اساسی بیت کوین است. به بیان دیگر، فناوری بلاک چین در دامنه بسیار وسیعی از برنامههای کاربردی مالی و غیر مالی دیگر نیز به عنوان فناوری زیرساخت به خوبی به کار گرفته شده است و اختراعات متعددی بلاک چین، استفاده از این فناوری در زمینه ثبت و شمارش آرای انتخاباتی است.
در حوزههای اعتبارسنجی تراکنشهای مراقبتهای بهداشتی، مسائل بانکی، انتخابات و رایانشی به ثبت رسیده است و به همین دلیل دولتها و مراکز قانونگذاری، مطالعه پیرامون بهرهگیری از آن را در دستور کار خود قرار دادهاند. فناوری بلاک چین، سیستمی برای ایجاد «تفاهم توزیع یافته»” در دنیای آنلاین دیجیتال پایهریزی میکند. به این معنا که با توجه به ثبت انکارناپذیر اطلاعات در دفتر کلی تمامی اجزای شبکه از تحقق یک رویداد دیجیتالی آگاه گشته و آن را به رسمیت میشناسند.
این فناوری دریچهای به سوی توسعه اقتصاد دیجیتالی باز و مقایسه پذیر در مقابل اقتصاد متمرکز فعلی، میگشاید. فرصتهای بسیار بزرگی در پس این فناوری نهفته است و تحولات در این زمینه، تازه آغاز شده و کشورها و دولتها مطالعه پیرامون این فناوری را آغاز کردهاند. برای مثال یکی از نمایندگان شرکت آی.بی.ام با شرکت در جلسات استماع کنگره آمریکا، مزیتهای این فناوری و نحوه استفاده بخش دولتی از فناوری بلاک چین را به نمایندگان معرفی کرد (جری کوما، ۱۳۹۵). بانک مرکزی چین، کار گروه بررسی بلاک چین دولت روسیه، مجلس ملی فرانسه، پارلمان اتحادیه اروپا و بسیاری از دیگر دولتهای جهان، مطالعه و بهرهمندی از مزایای این فناوری را در دستور کار خود قرار داده اند. فناوری بلاک چین اولین بار فقط برای تبادل ارزهای دیجیتالی به وجود آمده بود، ولی ویژگیهایی مانند متن باز بودن، رایگان بودن، امکان ثبت اسناد به صورت عمومی و غیرمتمرکز بودن آن باعث شد تا برای ارائه خدمات مختلفی مورد استفاده قرار گیرد. یکی از مسائل کلان و راهبردی کشور ایران بحث انتخابات و شمارش آرای انتخاباتی است. ازجمله اختراعات ثبت شده در زمینه فناوری بلاک چین، استفاده از این فناوری در زمینه ثبت و شمارش آرای انتخاباتی است.
چرا تکنولوژی بلاک چین برای بانکها جذاب است؟
مؤسسات مالی، شرکتهایی هستند که بلاک چین را وسیلهای برای افزایش موفقیتهای خود میدانند. آنها میتوانند درحالیکه سامانههایشان با پلتفرمهای شرکتهای دیگر سازگار است، دادههای مربوط به موجودی و داراییهای خود را بهصورت رمزنگاریشده و با امنیت بالا، تولید، مدیریت و ذخیره کنند.
البته مؤسسات مالی و بانکهایی که از بلاک چین استفاده میکنند، باید خطر کاهش قدرت در بازار تبادلات ارزی را بپذیرند. بانکها، بهعنوان مجریان اصلی بازار تبادلات ارزی شناخته میشوند؛ این فناوری و بیت کوین، خلأ بزرگی در این بخش ایجاد میکنند؛ اما در هزینهی ایجاد زیرساختها صرفهجویی خواهد شد.
مقامات بانک انگلیسی سانتاندر (Santander) پیشبینی میکنند، بلاک چین میتواند در سال ۲۰۲۲ بهصورت سالانه ۲۰ میلیارد دلار ذخیرهی مالی برای بانکها فراهم کند.
حتی سوئیفت با کمک موسسه تحقیقاتی اکسنچر درنظر دارد که با استفاده از تکنولوژی بلاک چین در زمینه مدیریت پرداخت و تصفیه و همچنین تشخیص هویت و احراز مالکیت استفاده کنند.
سوئیفت پیشتر نیز تحقیقات زیادی در مورد چگونگی استفاده از زنجیره بلوکها را انجام داده بود که به عنوان بخشی از پروژه Hyperledger مطرح شد و به صورت open-source در دسترس عموم قرار گرفت. گزارشهای جدیدتر نشان از درجه اهمیت و گستردگی تحقیقات سویفت در راه استفاده از تکنولوژی بلاک چین دارند بخصوص در زمینه احراز هویت و مدیریت پرداخت و تصفیه.
آیندهی تکنولوژی بلاک چین
فناوری بلاک چین نمیتواند بهسرعت، اینترنت را تغییر دهد. وینکلسپکت میگوید: «موارد زیادی است که این فناوری را به چالش میکشد. مردم ممکن است متوجه شوند این فناوری، یک تحول ایجاد خواهد کرد؛ اما نمیدانند این فناوری چگونه به بهبود کسبوکار آنها کمک میکند.»
بلاک چین یک فناوری نوظهور است که نیاز دارد تا برنامههایی سازگار با آن تولید شود. همچنین برای استفاده از این فناوری باید مجموعهای مقررات تنظیم شود. این فناوری باید بتواند کارآمدی خود را اثبات کند تا بتواند بهصورت گسترده به کار گرفته شود.
نظرات شما عزیزان: